Her en dag fikk jeg plutselig for meg at jeg skulle lage fløtekarameller. Det er jo snart jul!! ☺ Og SOM jeg gleder meg! Googlet litt og sjekket ut oppskrifter, og fant ut at det var mange ulike varianter av oppskrifter.. Men grunnprinsippet fant jeg ut at måtte være å koke blandingen til 118 grader. Har man ikke steketermometer å måle med kan man ta "vanntesten": Man tar et par dråper av massen i et glass med kaldt vann, fanger den opp igjen f.eks med en skje, og ruller en kule. Hvis den ikke kan rulles til en kule, så er ikke karamellen ferdig enda! ☺
Oppskriften jeg endte med å bruke er denne:
2 ss smør
4 dl fløte
4 dl sukker
4 dl lys sirup
2 ts vaniljesukker
Smøret smeltes i en gryte, tilsett så resten av ingrediensene. Rør hele tiden! Kok til massen har nådd 118 grader, evt følg "vanntesten" over. Da massen er klar, hell den over i en bakepapirkledd stor langpanne, og sett det kjølig. I oppskriftene jeg leste, skrev flere om å ha den kjølig i flere timer eller over natten, men jeg hadde den bare i kjøleskapet i ca 30 min... *aner ikke hva jeg evt har gjort "galt"*
Skjær opp i ønskede biter og oppbevar bitene helst pakket hver for seg, evt fra hverandre med matpapir mellom lagene. Da jeg skulle skjære tenkte jeg at å bruke pizzaskjærer var lurt, men det anbefaler jeg ikke. Det hekta seg fast i knivbladet da jeg rullet over. Bruk heller en stor, skarp kniv!
Disse karamellene føles bittelitt harde med en gang man tar de i munnen, men blir raskt myke med kjempedeilig smak! ☺
- Monica
De så gode ut:-) så gøy å lage karamellene selv:-) fortsatt god helg:-)
SvarSlettNamNam! Skikkelig godt med hjemmelagde karameller<3 Lurer på om jeg får tid å bake noen verdens ting til jul midt oppi flyttinga:P Vi får se! Tusen takk for koselig kommentar inne hos meg:) Så trivelig! Vi får se hva det blir med bloggingen..Får ta et standpunkt etter jul tenker jeg:) Men det er jo en kjempefin arena for inspirasjon når man har et lass av oppussing foran seg:D Ha en fiiiiin Søndag:)
SvarSlett